INFORMAȚII UTILE PENTRU COMSUMATORI

Vă rugăm să citiți cu atenție regulile generale de depunere a reclamațiilor, responsabilitatea de vânzare și achiziționarea produselor, precum și îngrijirea produselor.

Condiții generale de acordare a garanției:

Prezentul certificat de garanție va asigura toate drepturile conferite de legislația in vigoare (Legea Republicii Moldova nr.105-XV din 13.03.2003 „Privind protecția consumatorului”).

Păstrați bonul fiscal sau o copie de pe alt document care confirmă efectuarea cumpărăturii, inclusiv și prezentul certificat de garanție, pentru eventualele reclamații care pot fi adresate magazinului in perioada de garanție.

Termenul de garanție este de 30 de zile de la data achiziționării produsului. Reclamațiile apărute din partea consumatorilor în decursul a 30 zile, pot fi satisfăcute doar în cazul în care produsul a avut un viciu ascuns (defect de fabricație) nu și în condițiile de uzură normală.

În perioada termenului de garanție, consumatorii depun reclamațiile referitoare la produsele necorespunzătoare inițial vânzătorului.

În conformitate cu Legea Republicii Moldova nr.105-XV din 13.03.2003 „Privind protecția consumatorului”, există posibilitatea în decurs de 14 zile calendaristice, de a înlocui cu un produs similar sau de restitui contravaloarea lui, dacă produsul nu este utilizat, nu și-a pierdut calitățile de consum și dacă există probe că a fost cumpărat de la vânzător.

Termenul de soluționare a reclamațiilor este de 14 zile, de la data depunerii reclamației.

ATENȚIE!!! Nu tăiați eticheta interioară a produsului! Lipsa acestei etichete interioare duce automat la pierderea garanției comerciale!

VÂNZĂTORUL ESTE RESPONSABIL PENTRU:

neconformitatea existentă la momentul când a fost achiziționat (livrat) produsul, înainte de expirarea a celor 30 de zile de la data vânzării produsului către cumpărător.

Produsul reclamat trebuie să fie uscat, curat și fără pete.

Vânzătorul nu este responsabil pentru neconformitatea produsului în cazul în care cumpărătorul știa despre această discrepanță sau, evaluând în mod rezonabil, ar fi trebuit să știe. Cumpărătorul își pierde dreptul de depunere a reclamației dacă, înainte de scurgerea a 30 de zile de la constatarea neconformității, nu notifică acest lucru vânzătorului.

în cazul în care produsul nu este conform, cumpărătorul poate cere ca acesta să fie adus într-o stare de conformitate printr-o reparare gratuită sau înlocuirea produsului achiziționat cu unul nou, cu excepția cazului în repararea sau înlocuirea sunt imposibile sau necesită costuri excesive. În acest caz, cumpărătorul are dreptul de a solicita returnarea contravalorii produsului.

În situațiile litigioase, consumatorul poate contacta Oficiul pentru Protecția Consumatorului.

VÂNZĂTORUL NU ESTE RESPONSABIL PENTRU:

  • uzura naturală a bunurilor;
  • deteriorări mecanice;
  • striviri, zgârieturi;
  • incompatibili din punct de vedere al mărimii și lățimii;
  • comoditate și confort de utilizare;
  • daunele cauzate de lipsa de întreținere corespunzătoare sau utilizarea necorespunzătoare;
  • uzura materialelor din cauciuc și sunt elastice;
  • deteriorarea mecanică a fermoarelor;
  • reparații efectuate independent;
  • daunele cauzate de spălarea produsului.

Pentru asigurarea garanției este necesară respectarea instrucțiunilor precizate în ghidul de îngrijire de mai jos.

Ghidul de îngrijire a încălțămintei sportive

Stimate cumpărător!

La alegerea și exploatarea încălțămintei sportive trebuie să țineți cont de câteva reguli:

1.La cumpărarea încălțămintei trebuie să atrageți o atenție deosebită mărimii necesare, cu luarea în considerație a particularităților tălpii. Când măsurați încălțămintea, ea nu trebuie să vă cauzeze nici o incomoditate, talpa nu trebuie să fie strânsă. În caz de necorespundere a mărimii încălțămintei cu mărimea piciorului dumneavoastră, pot apărea o serie de probleme – se modifică forma încălțămintei, se desfac cusăturile, crapă pielea, etc.

2.La exploatarea încălțămintei este necesar de luat în considerație sezonul și destinația. Nu uitați că încălțămintea de piele nu este destinată purtării pe timp umed, ploios, dat fiind că nu este impermeabilă (cum este, de exemplu, cea de cauciuc). Încălțămintea de alergare va cauza disconfort fiind purtată de zi de zi, iar în modelele moderne de încălțăminte în stil orășenesc este imposibilă practicarea sportului.

Puteți primi informație mai detaliată de la consultanții magazinului.

Ca încălțămintea aleasă de dumneavoastră să vă servească mult timp, trebuie să luați în considerație următoarele reguli generale:

-Curățați în fiecare zi încălțămintea de murdărie și praf cu o cârpă umedă sau cu o perie, apoi ștergeți-o cu o cârpă uscată;

-Se interzice spălarea încălțămintei în apă;

-Pentru împrospătarea culorii, conferirea luciului și protecția de acțiunea factorilor mediului înconjurător, după curățare aplicați pe suprafața încălțămintei un strat subțire de cremă pentru încălțăminte.

Peste 3-5 minute lustruiți-o cu o perie de păr sau cu o cârpă de lână;

-Evitați sarcinile mecanice excesive, loviturile, tăieturile, care, de regulă, duc la ruperea pielii, tălpii, furniturii;

-Nu vă descălțați apăsând pe călcâi. Când vă încălțați, folosiți lingura specială pentru încălțăminte; astfel cusătura de la călcâi nu se va desface și articolul nu-și va pierde aspectul inițial;

-Încălțămintea trebuie să aibă șireturile dezlegate în timpul încălțării și descălțării.

-Nu spălați încălțămintea în mașina de spălat;

-Trebuie să luați în considerație faptul că în caz de transpirare excesivă a picioarelor sau umezeală încălțămintea poate transfera culoarea din interior;

-Încălțămintea trebuie să fie uscată la temperatura camerei.

Pentru păstrarea formei, se recomandă să umpleți încălțămintea cu hârtie sau să folosiți proptele speciale. Se interzice categoric grăbirea procesului de uscare cu ajutorul caloriferului, foehnului, focului și altor surse de căldură.

La cumpărarea încălțămintei de piele și antilopă (piele nubuc) naturală urmați cu strictețe recomandările de curățare și îngrijire.

1.Piele vopsită:

-Se spală cu un burete special sau cu o cârpă moale și săpun.

-După uscare se prelucrează obligatoriu cu cremă pentru încălțăminte.

-Nu spălați încălțămintea în mașină de spălat.

-Nu folosiți înălbitor.

2.Piele nubuc și de antilopă:

-Înlăturați atent murdăria uscată cu ajutorul unei perii speciale pentru antilopă.

-Nu spălați - vor rămâne pete.

-Petele de grăsime se înlătură cu ajutorul unui curățător de pete special pentru piele de antilopă și nubuc.

-Încălțămintea din piele de antilopă trebuie să fie prelucrată o dată pe lună cu o soluție ce împiedică pătrunderea apei.

REGULILE DE FOLOSIRE A ÎNCĂLȚĂMINTEI:

Trebuie evitată udarea și transpirarea abundentă a încălțămintei deoarece acest lucru va influența aspectul și proprietățile acesteia. Chiar și încălțămintea întreținută în mod corespunzător se poate uda pe timp de ploaie sau în timpul topirii zăpezii. Udarea abundentă este considerată a fi o daună cauzată de utilizator. în cazul în care încălțămintea va fi foarte umedă acesta trebuie uscată la temperatura camerei, departe de surse de căldura.

în cazul în care încălțămintea nu are căptușeală sau această căptușeală este vopsită pot apare pete de decolorare.

Înlocuirea șireturilor precum și grija pentru interiorul încălțămintei (accesorii suplimentare reprezintă responsabilitatea utilizatorului, încălțămintea trebuie să fie utilizată în scopul pentru care a fost creată.

Ghidul de îngrijire a articolelor de îmbrăcăminte (inclusiv genți)

Stimate cumpărător!

 

Ori de câte ori se impune, produsul se spală sau se curăță conform instrucțiunilor indicate pe eticheta interioară. Se vor folosi numai detergenți de calitate, privind siguranța utilizării acestor produse. Nu folosiți pentru spălarea/curățarea articolelor produse de curățat industriale (sodă sau alți derivați chimici), acestea putând deteriora ireversibil produsul. Se interzice spălarea articolelor de îmbrăcăminte la temperaturi mai mari decât cele specificate pe eticheta interioară. Nu uscați produsul prin expunerea la surse de căldură (radiatoare electrice, aragaz etc.). Uscarea se va face întotdeauna la temperatura camerei.

Feriți produsul dumneavoastră de obiecte care pot provoca zgârieturi, arsuri, perforări sau orice acțiune fizică de natură să îl deterioreze. Garanția devine inaplicabilă și compania noastră nu este responsabilă pentru defectele care pot apărea datorită procesului de curățare/spălare, realizat cu nerespectarea instrucțiunilor indicate pe eticheta interioară, depozitării în condiții de umiditate, deteriorării, decolorării ca urmare a expunerii la soare sau alte surse puternice de căldură, reparării sau modificării făcute de persoane neautorizate, utilizării în condiții improprii, altele pentru care produsul a fost proiectat.

Gențile comercializate sunt destinate exclusiv pentru accesorii și nu pot fi folosite ca bagaje de voiaj. Greutatea maximă admisă pentru genți este de 3 kg.

Îngrijiți încălțămintea și îmbrăcămintea corect și ea vă va servi mult timp!

Descifrarea simbolurilor (semnelor) utilizate pe fişele, etichetele produselor.

Spălarea:

Articolul poate fi spălat.

Spălare în regim atenuant. Respectaţi cu stricteţe temperatura apei, nu expuneţi la prelucrare mecanică puternică, la scurgere – regimul încet al centrifugii.

Spălare delicată. O cantitate mare de apă, prelucrare mecanică minimă, clătire rapidă.

Numai spălare manuală. Nu frecaţi, nu scurgeţi.

Se interzice spălarea articolului, se recomandă curăţarea chimică.

Spălare în apă rece la temperatura nu mai mare de 30 0C cu soluţii de curăţare neutre.

Spălarea articolelor cu soluţii de curăţare neutre, în apă caldă la temperatura nu mai mare de 40 0C.

Spălare în apă fierbinte, la temperatura nu mai mare de 60 0C.

Spălarea rufelor prin fierbere.

Uscarea şi scurgerea:

Articolul poate fi uscat.

A nu se usca (se aplică împreună cu „A nu se spăla”).

Poate fi scurs şi uscat în maşina de spălat sau în uscătorul electric pentru rufe.

Se interzice scurgerea şi uscarea în maşina de spălat sau în uscătorul electric.

A nu se răsuci.

A se usca la temperaturi joase.

A se usca la temperaturi medii.

A se usca la temperaturi înalte.

Scurgere şi uscare în regim atenuant.

Scurgere şi uscare delicată.

Uscare verticală (pe sfoară).

A se usca fără scurgere.

A se usca pe suprafeţe orizontale.

A se usca la umbră.

 Înălbirea şi curăţarea chimică:

Curăţare uscată (curăţare chimică).

A nu se supune curăţării chimice.

Curăţare chimică cu orice solvent.

Curăţare cu reactivi obişnuiţi. De exemplu, cu percloretilenă, hidrocarbonat sau benzină (în afară de tricloretilenă).

Linia de sub cerculeţul cu literă indică necesitatea de a supune articolul curăţării atenuante.

Curăţare în baza solvenţilor speciali (de exemplu, white-spirit).

Curăţare atenuantă în baza solvenţilor speciali.

Se permite înălbirea.

Nu înălbiţi, se interzice folosirea soluţiilor de curăţare ce conţin clor şi a prafurilor de spălat cu agenţi de înălbire.

Poată fi înălbit cu folosirea clorului.

Înălbire numai fără clor.

Călcarea:

Poate fi călcată.

Nu călcaţi.

Călcaţi la temperaturi înalte (până la 200 0C).

Călcaţi la temperaturi medii (până la 150 0C).

Călcaţi la temperaturi joase (până la 110 0C).

Nu vaporizaţi.

Plangeri
In cazul plangerilor legate direct de momentul cumpararii si vanzarii de bunuri, puteti contacta Agentia pentru Protectia Consumatorilor si Supravegherea Pietei pe urmatoarele coordonate:
mun.Chisinau, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012.
Telefon: (022) 741 464
Linia fierbinte: 080028028
www.consumator.gov.md

Ghid de mărimi